kehidupan mewah

Jangan Terpengaruh Kehidupan Mewah Di Media Sosial.

2024-06-12

Jangan Terpengaruh Kehidupan Mewah Di Media Sosial. | ERA BARUS :  Era pendigitalan kini membuatkan kita terlalu bergantung kepada media sosial. Secara amnya, media sosial itu tidak salah. Apa yang salah adalah apabila kita terlalu cepat terpengaruh dengan apa yang dikongsikan di internet. Lebih-lebih lagi jika melihat kandungan orang yang berkongsi kehidupan mewah mereka.

kehidupan mewah

Pakar psikologi klinikal, Rachel Andrew berkata, penggunaan platform Facebook, Twitter, Instagram membuatkan pengguna akan membandingkan kehidupan mereka dengan kehidupan orang lain di media sosial. Rata-rata pesakitnya meluahkan mereka berasa iri hati kerana tidak dapat mencapai gaya hidup yang mereka inginkan. Perkara ini ini boleh menyebabkan seseorang berasa seperti mereka ketinggalan dari segi kewangan kerana tidak mampu hidup mewah seperti apa yang ditayangkan di media sosial. Jika tidak mahu ketinggalan bolehlah lihat pakej murah aceh ni, pasti buat anda suka.

Menurut perkongsian di RinggitOhRinggit, perkara ini boleh menyebabkan seseorang berasa seperti mereka ketinggalan dari segi kewangan. Hakikatnya, hampir setiap daripada kita pernah merasakan perkara yang sama.

Perasaan ketinggalan dari segi kewangan ini normal

Perasaan ini normal kerana kita mempunyai rasa untuk sentiasa meningkatkan taraf kehidupan. Namun, anda harus tahu, mereka yang mampu menjalankan kehidupan mewah adalah sama ada sudah berumur lewat 30-an dan ke atas dan mempunyai pengalaman kerja yang lebih lama.

Justeru, wang simpanan mereka juga sudah kukuh dan membuatkan mereka mampu hidup mewah.

Ada juga yang bernasib baik kerana dilahirkan dalam keluarga yang mewah. Mungkin kerana ibu bapa mereka mempunyai pekerjaan yang bergaji besar atau memiliki perniagaan sendiri.

Dalam sesetengah keadaan, mereka yang menayangkan kemewahan itu sekadar ‘wayang’ sahaja. Jangan terkejut, tetapi ada yang sanggup membuat pinjaman wang hanya untuk memenuhi impian untuk hidup mewah walaupun sebenarnya kurang berkemampuan.

Mengapa anda rasa ketinggalan dari segi kewangan?

Salah satu sebab kukuh kenapa ada antara kita yang merasakan mereka ketinggalan dari segi kewangan ialah ramai rakyat Malaysia yang sebenarnya bekerja tetapi dibayar gaji yang tidak setara.

Hal ini tidak dapat dinafikan kerana merujuk kepada Statistik Gaji & Upah mengikut Jabatan Perangkaan Malaysia, gaji median untuk rakyat Malaysia pada 2021 hanyalah RM2,250.

Manakala pekerja mahir mendapat gaji median tertinggi dengan RM4,471 dan pekerja berkemahiran rendah mendapat gaji median paling sedikit dengan RM1,601.

Kehendak manusia tidak terhad

Sebagai manusia, kita mempunyai kehendak yang tidak terhad. Selepas satu per satu kehendak dipenuhi, pasti akan ada kehendak yang seterusnya.

Bagi pembaca yang berumur lingkungan 20-an hingga 30-an yang baru sahaja memulakan kehidupan bekerja, anda mungkin ingin capai beberapa perkara dalam kehidupan, sama ada mahu mengumpul aset seperti rumah dan kereta, melancong ke negara barat, membeli barang berjenama mewah atau berkahwin. Percutian adalah salah satu yang selalu bermain di fikiran ketika berumur lingkungan ini kerana banyak tempat menarik aceh memang terbaik dan tercantik.

Cuba anda fikir dengan teliti, untuk melakukan salah satu perkara yang disebutkan di atas juga sudah dikira mahal bukan?

Betul, semua itu boleh dicapai dengan bekerja keras, kukuhkan simpanan dan berjimat cermat, tetapi agak mustahil untuk capai semuanya secara serentak. Dengan keadaan ekonomi yang semakin mendesak, sedikit sebanyak akan menjadi cabaran untuk hidup mewah seperti yang ditayangkan dalam media sosial.

Apa yang perlu saya buat untuk capai kehidupan mewah?

Sebenarnya, setiap orang mempunyai takrifan berlainan tentang kehidupan mewah. Terpulang kepada apa yang ingin dicapai dalam kehidupan. Tetapi jangan jadikan media sosial sebagai paksi atau penanda aras untuk capai apa yang anda mahukan.

Keadaan kewangan anda akan meningkat menjadi lebih stabil seiring dengan usaha, usia dan pengalaman.

Tetapkan matlamat dan teruskan pengamalan tabiat kewangan yang baik. Hasil tidak akan mengkhianati usaha. Kita tidak gagal atau ketinggalan kerana kehidupan baru sahaja bermula.

Apa yang ditayangkan di media sosial itu juga tidak menceritakan 100 peratus kehidupan seseorang. Kita cenderung untuk hanya menayangkan saat dan perkara yang indah sahaja buat tatapan orang ramai.

Hakikatnya, mereka yang kelihatan hidup dalam kemewahan itu juga pasti sudah melalui pelbagai cabaran dan liku-liku kehidupan sebelum mereka berjaya. Pelbagai pakej travel aceh sudah diambil untuk menghilangkan segala tekanan hidup.

Daripada membandingkan kehidupan kita dan kehidupan orang lain, apa kata jadikan ia sebagai motivasi untuk terus berusaha dan bekerja keras demi mencapai segala keperluan dan kehendak dalam hidup.

 

Jika anda nak tahu tempat percutian yang menarik boleh ke website kami : TEMPAT PERCUTIAN

Artikel Lain