kewangan

Ini Cara Latih Anak Mengenai Kewangan Mengikut Umur.

2024-04-11

Ini Cara Latih Anak Mengenai Kewangan Mengikut Umur. | ERA BARUS : Pakar kewangan menyarankan ibu bapa agar melatih anak-anak untuk menguruskan kewangan sejak di awal usia. Seperti senaman fizikal, latihan kewangan menjadi tabiat yang bakal mengubah hidup mereka.

kewangan

Jangan tangguh, mulakan hari ini dan anak-anak akan berterima kasih kepada anda apabila mereka dewasa kelak.

Kami ingin berkongsi tip untuk melatih anak-anak dalam pengurusan kewangan mengikut tiga kumpulan usia.

1. Kanak-kanak

“Apabila mereka membeli makan di kedai roti atau membeli barang mainan. Biarkan anak-anak menyerahkan wang tunai atau kad kredit kepada juruwang.

“Itu membantu mereka memahami bahawa wang adalah boleh pindah yang merupakan konsep teras dalam urusan berkaitan kewangan,”.  Pengasas Perunding Kewangan Finance Friend, Melanie Hopkins

Anda juga boleh membiarkan kanak-kanak bermain permainan wang.  Dan minta mereka ‘membayar’ kepada anda sebagai pertukaran untuk mendapat mendapatkan pelbagai item sepanjang hari.

Sementara itu, Presiden Ascend Financial di Sioux Falls, Kris Jerke berkata. Dia menyukai idea menggunakan kacang jeli sebagai wang tunai. Anda boleh memberikan anak-anak 30 biji kacang jeli.  Atau amaun yang dirasakan sesuai untuk mereka menggunakannya sepanjang hari sebagai wang.

“Anda boleh menentukan perkara yang mahu dicaj seperti hidangan istimewa atau penggunaan beberapa mainan kegemaran,” katanya.

2. Sekolah rendah

Bagi anak-anak yang belajar di sekolah rendah, board games adalah cara yang menyeronokkan untuk menyampaikan pelajaran berkaitan kewangan.

“Walaupun ia kedengaran agak kelakar, Monopoly adalah permainan hebat untuk dimainakan dengan anak-anak. Bagi memberi pendedahan awal kepada konsep wang,” ujar Pengasas Pengurusan Kekayaan Persendirian, Aaron Leak.

Jelas beliau, pelajar sekolah rendah sudah boleh mengendalikan transaksi kewangan lebih rumit asalkan ada orang dewasa memberi tunjuk ajar dan memantau kewangan mereka.

“Anak perempuan saya yang berusia 13 tahun sudah mempunyai kad debit sendiri sejak tahun lepas.

“Dia juga mempunyai akaun pelaburan sendiri,” kongsinya.

3. Remaja

Usia remaja merupakan masa yang sangat sesuai untuk anda mendedahkan anak-anak mencari duit poket sendiri dengan melakukan kerja sambilan pada masa lapang.

Terdapat banyak peluang pekerjaan sambilan yang boleh dilakukan oleh anak-anak remaja bagi mendapatkan wang dan pada masa sama memperoleh pengalaman.

Oleh itu, secara tidak langsung mereka telah belajar menguruskan kewangan sendiri hasil daripada gaji yang diperoleh dan ia boleh dijadikan sebagai panduan apabila bekerja kelak.

Jika anda nak tahu tempat percutian yang menarik boleh ke website kami : TEMPAT PERCUTIAN

Artikel Lain