Nilai2 Islam Yg Terdapat Di Negara Jepun. Ini Ulasan Dr MAZA Yg Buat Ramai TERKESAN !!!

| November 20, 2017 | 0 Comments

Nilai2 Islam Yg Terdapat Di Negara Jepun. Ini Ulasan Dr MAZA Yg Buat Ramai TERKESAN !!! | Era Barus – Di Jepun, banyak nilai mulia yang Islam ajar diamalkan oleh oleh rakyatnya. Mereka tidak sibuk memperkatakan tentang hukuman tetapi mereka menjadikan nilai baik itu sebagai cara hidup.

Di dunia muslim, masyarakat sibuk memperdebatkan tentang hukuman atas nama agama, malangnya pada masa yang sama nilai-nilai yang hendak dicapai itu rosak bersama dengan perdebatan tersebut.

Betapa ramai yang memperdebatkan tentang hukum hakam hudud dalam dunia muslim, tapi mereka menghancurkan nilai dan adab kesantunan, berbudi bahasa, kejujuran, kecekapan pengurusan dan seumpamanya. Akhirnya kononnya hukum Tuhan yang mahu ditegakkan itu hanya menjadi mainan politik melebihi dari menzahirkan keharmonian dan keindahan dalam sesebuah masyarakat.

Jika kita gagal mempelajari dari Kitab Allah dan RasulNYA, marilah kita pelajari dari ciptaan dan kejadian Allah. Jepun salah satu darinya. Di Jepun, nama Tuhan tidak dipergunakan dalam pembentukan masyarakat tetapi nilai-nilai keinsanan yang diciptakan oleh Tuhan itu dibangunkan. Jepun memerlukan akidah Islam untuk menyempurnakan ciri-ciri masyarakat mereka. Adapun akhlak Islam telah pun mereka penuhi banyak ciri-cirinya.

Di Jepun, banyak nilai mulia yang Islam ajar diamalkan oleh oleh rakyatnya. Mereka tidak sibuk memperkatakan tentang hukuman tetapi mereka menjadikan nilai baik itu sebagai cara hidup. Di dunia muslim, masyarakat sibuk memperdebatkan tentang hukuman atas nama agama, malangnya pada masa yang sama nilai-nilai yang hendak dicapai itu rosak bersama dengan perdebatan tersebut. Betapa ramai yang memperdebatkan tentang hukum hakam hudud dalam dunia muslim, tapi mereka menghancurkan nilai dan adab kesantunan, berbudi bahasa, kejujuran, kecekapan pengurusan dan seumpamanya. Akhirnya kononnya hukum Tuhan yang mahu ditegakkan itu hanya menjadi mainan politik melebihi dari menzahirkan keharmonian dan keindahan dalam sesebuah masyarakat. Jika kita gagal mempelajari dari Kitab Allah dan RasulNYA, marilah kita pelajari dari ciptaan dan kejadian Allah. Jepun salah satu darinya. Di Jepun, nama Tuhan tidak dipergunakan dalam pembentukan masyarakat tetapi nilai-nilai keinsanan yang diciptakan oleh Tuhan itu dibangunkan. Jepun memerlukan akidah Islam untuk menyempurnakan ciri-ciri masyarakat mereka. Adapun akhlak Islam telah pun mereka penuhi banyak ciri-cirinya.

Posted by DrMAZA.com on Friday, November 17, 2017

Sumber : FB DrMaza

Tags: , , , ,

Category: KISAH DUNIA

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *