Lelaki Cium & Laga Pipi Bila Beretemu, Adakah Itu Sunnah. Ini Jawapan UAI Yg PADU !!!

| November 28, 2017 | 0 Comments

Lelaki Cium & Laga Pipi Bila Beretemu, Adakah Itu Sunnah. Ini Jawapan UAI Yg PADU !!! | Era Barus – Dari penjelasan Ustaz Azhar Idrus ianya bukan merupakkan sunnah. Disebutkan dalam beberapa kitab. Dari karangan oleh Ustaz Nurudin Al-Banjari. Mengapa.

Zaman peluk dan cium menjadi adat ketika zaman Rasulullah. Apa yang dilakukan oleh Rasulullah iaitu memberi salam dan berjabat tangan.Walaubagaimanapun. Nabi Muhammad s.a.w pernah mencium pipi kanak-kanak apabila berjumpa.Jadi hukumnya HARUS. Selain itu,baginda pernah mencium mayat di bahagian pipi yang meninggal dunia.Ulamak selepas itu menyatakan hukumnya HARUS. Amalan ini yang dilakukan zaman Rasullullah s.a.w memberi salam dan bersalaman. Kemudian pada zaman sahabat sambil bersalaman berselawat. Pada zaman Nabi Muhammad s.a.w saat bersalaman ada sahabat mencium tangan Nabi Muhammad dan peluk Nabi. Jadi hukuman Sunat.

Dari Pandangan Hadis

Terkait dengan hukum berjabat tangan, salam berpelukan dan salam menempel pipi, ada beberapa hadits yang berkaitan dengan hal tersebut antara lain:

عن البراء رضي الله عنه قال: قال رسو ل الله صلى الله عليه وسلم : ما من مسلمين يلتقيان فيتصافحان الا غفر لهما قبل أن يتفرقا (رواه ابو داود)

Dari Bara’ ra berkata bahwa Rasulullah saw bersabda, “Apabila ada dua orang muslim bertemu lalu berjabat tangan, maka kedua mendapat ampunan (dari Allah) sebelum mereka berpisah” (HR: Abu Daud)

عن أنس رضي الله عنه فال: قال رجل : يا رسو ل الله, الرجل منا يلقى أخاه أو صديقه. أ ينحني له؟ قال: “لا” قال: أفيلتزمه ويقبله؟ قال: “لا” قال: فيأخذه بيده ويصافحه؟ قال: “نعم ” (رواه الترميذي- وقال حديث حسن)

Dari Anas ra berkata ada orang bertanya, “Ya Rasulullah, apabila seorang di antara kami bertemu saudara atau temannya, apakah ia menundukkan (inhina) badannya? “ Beliau menjawab, “Tidak”. Ia bertanya lagi, “Apakah ia memeluk dan menciumnya?” Beliau menjawab, “Tidak.” Ia bertanya lagi, “Apakah ia memegang tangan saudaranya dan menjabatnya?” Beliau menjawab, “Ya” (HR: Tirmidzi & berkata: ini hadits hasan)

عن صفوان بن عسال رضي الله عنه قال: قال يهودي لصاحبه: اذهب بنا الى هذا النبي, فأتيا رسول الله صلى الله عليه وسلم فسألاه عن تسع آيات بينات, فذكرالحديث الى قوله, فقبلا يده ورجله, وقالا: نشهد أنك نبي (رواه الترميذي وغيره بأساند صحيحة)

Dari Shafwan bin ‘Assal ra berkata bahawa seorang Yahudi berkata kepada temannya, “Mari kita menemui Nabi ini”. Mereka berdua menemui Nabi saw dan bertanya kapada beliau tenang sembilan ayat bayyinat (jelas). Setelah dijelaskan oleh beliau, mereka mencium tangan dan kaki Nabi saw dan berkata, “Kami bersaksi bahwa seseunguhnya engkau adalah Nabi” (HR: Tirmidzi dan lainnya dengan sanad-sanad yang shahih)

عن عائشة رضي الله عنها قالت: قدم زيد بن حارثة ورسول الله صلى الله عليه وسلم في بيتي, فأتاه فقرع الباب, فقام اليه النبي صلى الله عليه وسلم يجر ثوبه, فأعتنقه وقبـله (رواه الترميذي – وقال حديث حسن)

Dari Asiyah ra berkata, “Zaid bin Haritsah datang ke Madinah dan saat itu Rasulullah saw berada di rumahku. Lalu ia mengetuk pintu. Kemudian Rasulullah saw menarik bajunya dan memeluk serta mencium Zaid” (HR: Tirmidzi dan berkata: ini hadits hasan))

Ulasan Video Oleh UAI

Tags: , , , ,

Category: KISAH SOSIAL

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *