Kenapa Lelaki Dapat Banyak Harta Dalam Faraid. Jawapan Dr Maza Buat Ramai Wanita SETUJU

| November 12, 2017 | 0 Comments

Mengapa Lelaki Dapat Lebih Dalam Pembahagian Faraid Berbanding Wanita ? Ini Jawapannya …| Era Barus -Ini sedutan penjelasan dari YBhg Prof. Madya Dato’ Dr. Mohd Asri Zainul Abidin atau dikenali dengan Dr MaZa. Isunya tentang pembahagian harta faraid.

 

Satu kisah dimana tentang harta pusaka menyebabkan insiden putus tangan bertetak dengan sepupu.
Islam sendiri telah menyediakan mekanisma yang baik dalam pembahagian harta pusaka supaya tidak bertelagah. Pembahagian harta pusaka telah dinyatakan di dalam Al-Quran. Kita jangalah cuba mempertikainya terutamanya wanita.

Baru-baru ini seorang bertanya pada Dr Maza, mengapa wanita dapat separuh dari pembahagian Faraid. Wanita meluahkan bahawa tidak adil dari segi pembahagian faraid. Ini jawapan Dr Maza bahawa perkataan tidak adil sesuai digunakan. Ini kerana bukan pemberian diberikan oleh Mufti atau Ustaz. Tetapi dari Allah.
Di sini Dr Maza memberi perumpamaan tentang pintu. Jika pintu setinggi 7 meter dan luasnya 3 meter kemudian dibandingakan dengan sebuah pintu setinggi 15 meter dan 15 meter luasnya. Maka disini,kita perlu melihat apa yang digunakan oleh pintu ini. Rupa-rupanya pintu yang besar itu tadi digunakan untuk pintu Istana atau pintu Dewan.

Jangan kita tengok Islam umpama seperti pintu yang belum lagi dipasang. Tetapi lihatlah Islam itu secara keseluruhan. Ini jawapan mengapa lelaki perlu mendapat 2/3 harta pusaka?
1.Lelaki memberi nafkah isteri
2. Pakaian dan Makanan kepada isteri
3. Ibu Bapa lelaki kena bertangunggjawab jaga.
4. Jihad Fisabillah, lelaki kena keluarkan perbelanjaan awal berbanding wanita.

Ini kerana semua tanggungjawab ini di galas oleh lelaki. Satu perbandingan jika wanita bekerja manakala lelaki pergi bermain dam ini bukan seperti umat Islam. Walaupun perkara itu dilihat menarik. Sebagai contoh wanita berniaga di pasar tetapi lelaki turut bekerja sangat baik. Jika sebaliknya melakukan perkara sia-sia seperti bermain dam atau berlaga ayam.

Ini kerana wanita di angkat tinggi oleh Islam.Wanita ibaratkan bagaikan permaisuri. Perumpamaan oleh Dr Maza iaitu si isteri mempunyai simpanan RM15 000. Manakala si suami mempunyai gaji RM1500. Melihat dari angka si isteri menpunyai banyak wang. Namun begitu, segala keperluan diberikan oleh si suami seperti keperluan makan,minum,pakaian dan tempat tinggal. Isteri tidak akan nusyuz jika tidak mahu keluarkan duit simpanan itu. Kaum lelaki dapat 2 bahagian manakala wanita dapat separuh kerana tidak perlu bekerja. Adakah ini dikatakan tidak adil. Janganlah kita melihat apa yang diterimanya sahaja tetapi lihat jugak perbelanjaan yang digunakan antara lelaki dan wanita. Sebagai perumpamaan mami pakai gelang emasa sampai ke tangan manakala mamu hanya pakai baju pagoda putih goreng char kue teow.

 

 

Tags: , , , ,

Category: KISAH SOSIAL

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *