Hukum Ambil Masa Bekerja Untuk Solat Dhuha. Jawapan UAI Buat Ramai Nak TAHU !!!

| November 22, 2017 | 0 Comments

Hukum Ambil Masa Bekerja Untuk Solat Dhuha. Jawapan UAI Buat Ramai Nak TAHU !!! | Era Barus – Solat Sunat Dhuha boleh dianggap sebagai rasa terima kasih seseorang hamba kepada Allah SWT atas segala berkah hidup yang diberikan-Nya.

Jawapan Dari Ustaz Azhar

Hukum solat dhuha dalam waktu kerja. Ini jawapan Ustaz Azhar Idrus menurut sepakat  mufti yang boleh lakukan ialah solat Fardhu. Misalnya selalunya solat sunat boleh di mohon atas kebenaran. Tiada masalah jika hadir awal atau lakukan dimana2. Jika tiada kerja maka boleh dilakukan. Jika tidak mampu, lakukan zikir seperti Alahamdulillah, Allahuakbar dan lain2.

Kelebihan Solat Dhuha

Sebagai wasiat dan sunnah Rasulullah. Rasulullah SAW berwasiat kepada umatnya untuk merutinkan solat sunat dhuha. Diriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa dia berkata, “Kekasihku (Rasulullah) memberikan pesan (wasiat) kepadaku dengan tiga hal yang tidak pernah aku tinggalkan hingga aku meninggal nanti; iaitu puasa tiga hari setiap bulan, solat Dhuha, dan tidur dalam keadaan sudah mengerjakan solat witir.” (Hadis Riwayat Bukhari)

mendapat rezeki dengan segera. Diriwayatkan daripada Nu‘aim bin Hammar bahawa ia berkata, “Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda; Allah berfirman, ‘Wahai anak Adam, janganlah kamu berasa lemah untuk beribadah kepadaKu dengan cara mengerjakan solat empat rakaat di awal waktu siangmu, nescaya akan Aku cukupkan untukmu di akhir harimu.” (Hadis Riwayat Abu Dawud)

Video Ustaz Azhar Idrus

Tags: , , , ,

Category: KISAH DUNIA

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *