Bolehkah Perempuan Minta “CERAI” Sebab Nak Kahwin Dengan Lelaki Alim. Ini Jawapan UAI !!!

| November 19, 2017 | 0 Comments

Bolehkah Perempuan Minta “CERAI” Sebab Nak Kahwin Dengan Lelaki Alim. Ini Jawapan UAI !!! | Era Barus – Perkahwinan itu satu perkara yang indah. Ada yang dijodohkan oleh ibu bapa. Ada yang berkahwin atas suka sama suka. Persoalan yang ditimbulkan salah satu jemaah ialah bolehkah kita meminta cerai kerana ingin mengahwini lelaki yang lebih alim misalnya ustaz.

Konflik Penceraian

Sebagai contoh suami kepada wanita ini jahil. Pada asasnya tidak dibenarkan meminta cerai. Dia boleh meminta cerai mesti mempunyai sebab iaitu tidak memberi nafkah atau menyuruh melakukan perkara haram dan melarang melakukan perkara yang wajib seperti solat. Selain itu, melakukan kecederaan mental dan fizikal. Tambahan lagi, jika tiada lagi keserasian dalam hubungan perkahwinan.

Kisah Pengajaran

Ada satu kisah dimana, seorang wanita menemui Nabi Muhammad s.a.w  menceritakan masalah. Namun begitu, suaminya seorang yang baik,warak dan kuat beribadat. Mengapa perempuan ingin minta cerai disebabkan aturan keluarga. Tiada perasaan cinta terhadap suaminya.

Jika perempuan dari kategori ini tidak bau syurga iaitu meminta cerai dari lelaki baik untuk kahwini lelaki warak. Maka perkara perlu diselesaikan di akhirat.

Tags: , , , ,

Category: KISAH SOSIAL

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *