Apabila Di Tempat Kerja Saya Suka ‘BerFACEBOOK’. Ni Jawapan UAI Buat Ramai TERGAMAM !!!

| November 22, 2017 | 0 Comments

Apabila Di Tempat Kerja Saya Suka ‘BerFACEBOOK’. Ni Jawapan UAI Buat Ramai TERGAMAM !!! | Era Barus – Setiap kita mempunyai latar belakang kerja yang berbeza. Ada yang memerlukan tumpuan,fokus dan lain2. Manakala, ada kerja yang santai tapi memerlukan keringat idea dan tenaga. Jadi di waktu tersebut bila sudah tiada kerja, maka saya akan habiskan waktu pejabat dgn Surf internet, berEmel atau sesekali keluar dari tempat kerja untuk ke bank dan sebagainya.

Jawapan Dari Ustaz Azhar Idrus

Soalan ini di lihat dari segi keadaan yang terkini. Ini kerana setiap teknologi ada manfaat. Bayangkan soalan ini yang di tanya disebarkan kepada 1000 orang. Sekurang-kurang dari soalan ini menjadi pemahaman kepada orang lain.
Sebagai contoh ada kerja yang memerlukan tumpuan seperti menggunakan mesin yang perlu di kawal selia. Pengalaman saya, lihat dengan mata sendiri di sebuah kilang di Johor. Di mana pembuatan tong minyak. Selain itu, ada kerja yang mana perlu mengawal mesin tetapi tidak mengawal dengan baik yang boleh akibatkan kecederaan bahaya kepada orang lain.

Rasa Bersalah Tentang Kualiti Kerja

Alhamdulillah, apabila muncul perasaan risau dan mengambil berat akan pendapatan kita, itu adalah satu tanda yang baik terhadap iman di dalam diri.

Nabi telah memberi jaminan kebaikan buat mereka yang menjauhi syubhat dengan katanya juga:-
فمن اتقى الشبهات استبرأ لدينه وعرضه ومن وقع في الشبهات وقع في الحرام

Ertinya : Barangsiapa yang menjauhi syubhat, telah selamatlah agamanya dan kehormatannya, barangsiapa yang menyertai syubhat, ia seolah telah jatuh dalam yang haram” ( Riwayat Muslim, no 1599, 3/1219)

Namun begitu, yang terbaik, waktu kosong tadi dimanfaatkan untuk apa jua aktiviti yang boleh meningkatkan tahap efisyen diri. Namun tidak dinafikan, rehat adakalanya memang diperlukan bagi menghasilkan kerja yang lebih baik. Tanpa rehat mencukupi, sesuatu tugasan khususnya yang memerlukan kerahan idea dan minda sukar disiapkan.

Tiada sebarang unsur haram berlaku walau banyak masa di habiskan dengan rehat dan melayari internet asalkan sahaja ia semuanya tidak menganggu tugasan utama dan sampingan yang dipertanggungjawabkan. Manusia bukanlah robot yang mampu untuk setiap inci dan saat bekerja.

Ulasan Video Ringkas UAI

Tags: , , , ,

Category: KISAH SOSIAL

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *