Anak2 Wajib Baca !!! Inilah Punca Anak2 Masuk Ke Neraka Buat Ramai TERGAMAM !!!

| November 12, 2017 | 0 Comments

Anak2 Wajib Baca !!! Inilah Punca Anak2 Masuk Ke Neraka Buat Ramai TERGAMAM !!!| Era Barus – Kisah pengajaran dari Ustaz Habib Ali Zaenal Abidin Al-Hamid – Kalau ibubapa bercakap pada kamu anak-anak, jangan di buat tak dengar dan tak tahu atau sambil berjalan tidak menghala pandangan muka kepada mereka.

 

 

Ia berbeza sambil berjalan dan tidak menghiraukan apa ibu bapa. Seharusnya anak2 perlu melihat berhadapan mereka dan mendengar dengan teliti itu yang dikatakan adab.Waalaupun dimarah, dibebel dan lain2. Tiada hak selepas Allah dan Nabi Muhammad. Ibu Bapa merupakan orang yang penting. Manusia tidak ada luput daripada salah.Tetapi jangan sekali menghina ibu bapa.

Walaupun, perbuatan ibu bapa tidak baik, biarlah Allah yang menghukum tentang kesalahan yang dilakukan. Sesungguhnya, pengampunan Allah sangat luas. Tiada hak anak2 dalam menghukum kesalahan ibu bapa. Walaupan di abaikan,tidak memberi nafkah. Sebagai anak2 kita tidak mempunyai hak untuk membalas keburukan yang dilakukan oleh ibubapa.

Tuntutan nafkah merupakan suruhan Allah kepada ibu bapa. Jangan sesekali mengungkit pemberian sebagai contoh kos operasi pembedahan.Janganla keluarkan perkataan yang jelik. Jika hendak dibandingkan dengan pergorbanan ibu bapa terlalu banyak dan sukar dibalas.

Satu kisah di mana Rasulullah S.A.W  menceritakan seorang lelaki dari Yaman memberitahu beliau telah membawa ibunya megerjakan haji.Kemudian mengendong mengelinggi Kabaah ,melakukan tawaf dan lain2 semua saya urus . Adakah saya sudah membalas jasa2 ibu saya. Ini jawapan Nabi Muhammad S.A.W  segala jasa kamu itu belum menyamai satu hembusan ketika saat melahirkan kamu ke dunia ini. Kamu berfikir dengan menghitung amalan kamu lakukan sudah mencukupi. Saat ibu kamu bertarung untuk lahirkan kamu ketika berada di antara hidup atau kematian. Jika sudah menjangkakan pergorbanan membawa ibu kamu dari Yaman sudah mencukupi.

Cuba lihat ibubapa yang sudah tua, tetapi membuat masalah yang menguji kesabaran kamu. Saat kamu diuji ketika salah seorang ibu bapa. Jika kamu ingin mendapatkan ganjaran pahala dan dimudahkan masuk ke syurga. Jangalah, kamu membebel,menghina dan lain. tetapi jika kamu ingin neraka maka lakukanlah sebaliknya.Pilihan ada di tangan sendiri.

 

Tags: , , , ,

Category: KISAH SOSIAL

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *