Tindakan TERBARU Israel Buat Ramai BERSYUKUR. Masjid AL-AQSA Mungkin DIBUKA SEMULA !!!

| July 26, 2017 | 0 Comments

Tindakan TERBARU Israel Buat Ramai BERSYUKUR. Masjid AL-AQSA Mungkin DIBUKA SEMULA !!! | Sikap kerakusan ISRAEL yang bongkak akhirnya runtuh. Negara haram Yahudi itu membuang semula alat pengesan logam  di Masjid Al Aqsa. Ini selepas berlakunya, kecaman datang bertubi-tubi atas tindakan mereka tersebut.

Gambar Sekadar Hiasan : Sumber : Google Images

Mereka telah menggunakan kamera pengawasan digandingkan bersama alat pengesan logam yang menjadikan ketegangan tersebut.

PM Israel Benjamin Natanyahu mengambil keputusan itu setelah melakukan undian di kabinet pada Selasa (25/7/2017). Ketegangan ini memuncak apbila dua polis Israel terbunuh pada 14 Julai di Jerusalem.

Wakil PBB di Timur Tengah sudah mengingatkan Israel bahawa ketegangan itu berisiko tersebar keluar dari kawasan Masjid Al-Aqsa tersebut.

”Kabinet menyetujui bersetuju dengan rangcangan keamanan untuk mengubah semua bentuk pemeriksaan alat pengesan logam dengan teknologi lain,” tulis Netanyahu dalam kenyataan rasminya.

Cadangan lain mungkin akan membeli alat peranti baru dan menambah bilangan polis di Masjid Al-Aqsa.Apabila ahli-ahli cabinet bersetuju dengan peruntukan baru.

Sebelum ini pihak berkuasa Israel mengatakan bahawa alat pengesan keluli diperlukan kerana terdapat orang-orang yang tidak bertanggung jawab menyeludup senjata ke dalam Masjid Al-Aqsa. Tetapi keputusan itu menunjukkan protes dari kami. Teguran keras terhadap Israel datang bertalu-talu. Termasuk dari Liga Arab, Paus Fransiskus, dan PBB.

”Masjid Al-Aqsa adalah “garis merah”. Tidak akan ada seorang pun warga Arab atau umat Islam akan membiarkan tindakan kekerasan terjadi di sana,” kata Ahmed Abul Gheit, ketua Liga Arab, berkaitan dengan krisis yang menyebabkan  kematian dua polis Israel pada 14 Julai tersebut. Menurutnya, pemasangan  alat pengesan logam dan kamera pengawas setelah insiden tersebut adalah melampau.

Seperti Abu Mazen atau Mahmoud Abbas, pemimpin tertinggi Palestin, Gheit juga mengatakan bahawa kehadiran alat pengesan logam dan kamera pengawas di pintu-pintu masuk Masjidil Aqsa sebagai bentuk psikologi Israel.

Padahal, selama ini telah disepakati bahwa pengelolaan Masjidil Aqsa berada di tangan orang Islam. Yakni pemerintah Jordan. Karena itu, wajarkah campur tangan Israel di dalam misinya yang buat kemarahan umat Islam.

Bagi Gheit, tindakan kawalan berlebihan yang Israel laksanakan di Masjidil Aqsa tersebut menjadi bukti bahwa negara itu sedang bermain api. ”Itu boleh memulakan semula krisis yang lebih besar dengan masyarakat Islam dan Arab,” ujarnya.

Bersamaan dengan itu, Paus Fransiskus mengimbau semua pihak yang terlibat dalam konflik seharusnya bersabar dan bertoleransi. Dari Gereja Vatikan, dia berharap konflik tersebut dapat diselesaikan dengan dialog yang damai.

Sumber : TambahCheeze

P.S. 1 – Kantoi MENGANDUNG, Pelajar STPM Kongsi Kisah Buat ‘PROJEK’ Di Sekolah Yang Buat Ramai TERKEJUT !!!
P.S. 2 – [VIDEO] Tak Tahan Jadi Mangsa R0G0L Ayah Tiri. Gadis Gantung Diri Secara Live MENGGEMPARKAN Dunia !!!
P.S. 3 – “Mungkin Sebab Rupa Saya Sama Dengan Ibu” 4 Tahun Jadi KEKASIH Ayah…Ayah PUNCA Aku Hamil 6 Bulan !!!
P.S. 4 – Lepas Roomate Aku Keluar Jumpa Pakwe Malam Tu, Aku Terus Tido. Dalam Gelap Aku Rasa Ada Orang PEGANG Tangan Aku Dan…
P.S. 5 – “Kena Tunggu Bisul MASAK Baru PICIT” Doktor DEDAHKAN Amalan Tunggu Bisul “MASAK” Boleh BAHAYAKAN Kesihatan !!!

Tags: , , , ,

Category: KISAH DUNIA

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *