Penemuan Misteri Piramid 10 000 Tahun Di Dasar Laut Jepun Buat Ramai Tak Percaya !!!

| July 2, 2017 | 0 Comments

Penemuan Misteri Piramid 10 000 Tahun Di Dasar Laut Jepun Buat Ramai Tak Percaya !!! |  Bercerita mengenai piramid, apa yang bermain difikiran rata-rata daripada kita adalah gambaran piramid agung yang tersusun di banjaran bukit pasir di Mesir. Selain itu, mungkin juga piramid-piramid tinggalan tamadun Inca di Amerika Latin.

Beberapa penemuan baru di sekitar abad ke-21 mengejutkan dunia apabila tanpa kita ketahui, ada diantara binaan agung ini bersemadi di tempat yang langsung tidak kita sangka.

Sekitar 1980an, sekumpulan penyelam menemui jajaran batu menyerupai piramid di dasar lautan Okinawa, di bahagian selatan Kepulauan Yonaguni di Jepun.

Perkhabaran penemuan itu kemudiannya dipanjangkan kepada seorang pakar seismologi Jepun, Masaaki Kimura untuk mengkajinya.

Berita penemuan itu bukan sahaja menarik minat Masaaki malah beberapa pengkaji dari Eropah juga turut serta menjalankan kajian ke atas tinggalan yang terletak kira-kira 100 kaki di dasar laut.

Setelah diteliti, didapati jajaran batu itu bukanlah formasi batu biasa tetapi ia sebuah ziggurat yang dipercayai berusia sekitar 5000 tahun sebelum masehi.

Menurutnya lagi, ziggurat itu mungkin tenggelam akibat tsunami besar yang menghentam Kepulauan Yonaguni sekitar 2000 tahun lampau.

Mereka mendapati binaan tersebut lengkap dengan gerbang, tangga dan jalan yang berturap dengan batu. Terdapat juga beberapa ukiran pada binaan ziggurat tersebut.

Jim Mower, seorang ahli arkeologi di Universiti College London berpendapat bahawa usia sebenar peradaban dasar laut ini menjangkau 10,000 tahun. Peradaban ini mungkin setanding atau lebih hebat dari peradaban Mesopotamia dan Lembah Indus.

Dia menyatakan penemuan ini telah banyak mengubah pandangan tentang peradaban Asia Tenggara. Erk? Tapi Jepun di Asia Timur!

Sumber : SentiasaPanas

P.S. 1 – Kantoi MENGANDUNG, Pelajar STPM Kongsi Kisah Buat ‘PROJEK’ Di Sekolah Yang Buat Ramai TERKEJUT !!!
P.S. 2 – [VIDEO] Tak Tahan Jadi Mangsa R0G0L Ayah Tiri. Gadis Gantung Diri Secara Live MENGGEMPARKAN Dunia !!!
P.S. 3 – “Mungkin Sebab Rupa Saya Sama Dengan Ibu” 4 Tahun Jadi KEKASIH Ayah…Ayah PUNCA Aku Hamil 6 Bulan !!!
P.S. 4 – Lepas Roomate Aku Keluar Jumpa Pakwe Malam Tu, Aku Terus Tido. Dalam Gelap Aku Rasa Ada Orang PEGANG Tangan Aku Dan…
P.S. 5 – “Kena Tunggu Bisul MASAK Baru PICIT” Doktor DEDAHKAN Amalan Tunggu Bisul “MASAK” Boleh BAHAYAKAN Kesihatan !!!

Tags: , , , ,

Category: KISAH DUNIA

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *