Penemuan “MISTERI” Di Sungai Amazon. Kejadian Ini Terjadi Selepas Aktiviti PEMBALAKAN !!!

| June 13, 2017 | 0 Comments

Penemuan “MISTERI” Di Sungai Amazon. Kejadian Ini Terjadi Selepas Aktiviti PEMBALAKAN !!! | Brazil merupakan memiliki sungai Amazon. Kepelbagaian sumber alam,binatang,tumbuh-tumbuhan dan lain-lain berjaya menarik saintis untuk datang mengkaji. Pada penemuan terbaru, apa yang berjaya dirakam buat ramai tergamam.Penemuan sesuatu yang ‘pelik’ berjaya diambil selepas pembalakan.

Sebuah suku kaum yang tinggal di hutan Amazon Brazil kini berhadapan dengan ancaman akibat pelombong emas haram. Pelombongan tersebut dilakukan di kawasan tempat tinggal mereka seperti yang ditunjukkan pada gambar yang diambil dari atas yang mula tersebar di internet baru-baru ini.

Terletak di Yanomami, bahagian utara Brazil, kawasan ini didiami oleh sekitar 22,000 orang asli

Dikatakan bahawa terdapat sekurang-kurangnya tiga kumpulan suku kaum yang tinggal di kawasan ini, bersebelahan engan sempadan Brzail dan mereka tidak mempunyai apa-apa hubungan dengan dunia luar.

Imej-imej udara memberikan kita gambaran mengenai Yanomami yano, rumah sekumpula suku kaum yang didiami oleh beberapa keluarga.

Setiap keluarga memiliki bahagian tersendiri. Di situlah mereka menyimpan makanan, menggantung buaian mereka serta menyediakan api. Terdapat hampir seratus orang yang dikatakan tinggal di situ.

Suku-suku terpencil terkadang dianggap sebagai ‘puak-puak hilang’ kerana hakikatnya mereka tidak mempunyai hubungan dengan orang lain di luar wilayah mereka. Ada juga yang percaya bahawa mereka adalah antara orang yang paling lemah di dunia kerana mereka terdedah daripada bermacam-macam keganasan dan penyakit yang dibawa oleh orang luar.

Masalah bertambah runcing apabila kini mereka berhadapan dengan pelombongan haram di kawasan mereka.

Dalam satu kenyataan, Stephen Corry, pengarah pertubuhan hak asasi manusia, Survival International, berkata:

“Imej yang luar biasa adalah bukti mengenai kewujudan puak-puak masih tidak berhubung dengan dunia luar. Mereka tidak ganas tetapi mereka adalah masyarakat yang kompleks dan kontemporari. Mereka juga turut memiliki hak yang mesti dihormati.”

“Yang jelas mereka mampu hidup dan berjaya tanpa memerlukan pandangan orang luar mengenai ‘kemajuan’ dan ‘pembangunan’.”

Menurut laporan yang diberikan aktiviti perlombongan emas haram berhampiran dengan penempatan mereka telah membawa penyakit seperti malaria, selesema dan demam campak.

Lebih teruk lagi, sumber makanan dan air juga telah tercemar dengan merkuri. Malah, pencemaran air tersebut telah menyebabkan kematian hidupan sungai seperti ikan dan udang di sungai-sungai.

Davi Kopenawa Yanomami, bomoh Yanomami, menyifatkan pelombong sebagai anai-anai yang datang untuk mengganggu keamanan mereka.

Survival International berharap mereka dapat membantu suku kaum pribumi di sana untuk berhadapan dengan risiko aktiviti perlombongan haram tersebut.

Sumber : Era Baru

P.S. 1 – Kantoi MENGANDUNG, Pelajar STPM Kongsi Kisah Buat ‘PROJEK’ Di Sekolah Yang Buat Ramai TERKEJUT !!!
P.S. 2 – [VIDEO] Tak Tahan Jadi Mangsa R0G0L Ayah Tiri. Gadis Gantung Diri Secara Live MENGGEMPARKAN Dunia !!!
P.S. 3 – “Mungkin Sebab Rupa Saya Sama Dengan Ibu” 4 Tahun Jadi KEKASIH Ayah…Ayah PUNCA Aku Hamil 6 Bulan !!!
P.S. 4 – Lepas Roomate Aku Keluar Jumpa Pakwe Malam Tu, Aku Terus Tido. Dalam Gelap Aku Rasa Ada Orang PEGANG Tangan Aku Dan…
P.S. 5 – “Kena Tunggu Bisul MASAK Baru PICIT” Doktor DEDAHKAN Amalan Tunggu Bisul “MASAK” Boleh BAHAYAKAN Kesihatan !!!

Tags: , , , ,

Category: KISAH PELIK

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *